FREE SHIPPING to NL on all orders above €50

Tip: Déze etherische oliën zijn insectenwerend!

Of we nu willen of niet, ieder jaar moeten we eraan geloven: het muggenseizoen 🦟

Je zou het misschien niet meteen denken, maar naast dat ze 'bloed'irritant zijn, zijn muggen erg nuttige beestjes. Ze dienen als voedsel voor andere dieren, die op hun beurt belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Larven bijvoorbeeld, die muggen als voedsel gebruiken, houden de wateren waarin zij leven schoon. 

Sommige organismen zouden afzien zonder muggen. Daarnaast kunnen muggen net als bijen planten bestuiven. Dus nee, we kunnen deze irritante beestjes niet uitroeien, ze vervullen een belangrijke rol in ons ecosysteem!

Maar goed, nuttig of niet, deze insecten zijn en blijven nogal vervelend. Iedereen heeft vast en zeker zijn eigen 'muggenverhaal'. Mijn vriend en schoonmoeder worden bijvoorbeeld altijd lek geprikt terwijl ik meestal nergens last van heb (lucky me!)

 

 

Zelf Anti-insect maken

Naast dat muggen gezien worden als vervelende, stekende en zoemende beestjes, kunnen andere insecten net zo vervelend zijn. Daarom help ik jullie vandaag graag met een aantal insectenwerende receptjes op basis van de biologische etherische oliën van Van Toen Remedies. De etherische oliën van Van Toen Remedies zijn 100% biologisch gecertificeerd en voldoen aan strenge kwaliteitseisen, waaronder SKAL NL-BIO-01 certificering en ISO-normen. Veel etherische oliën op de markt voldoen niet aan deze normen en worden vaak vermengd met synthetische ingrediënten. En dat willen we niet! 

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: Welke etherische oliën houden insecten op afstand? Elk insect reageert anders op een bepaalde geur. We hebben het in deze blog over muggen, teken, wespen, bijen, vliegen en motten.

Hierbij een lijstje, per insect, welk geurtje zij liever niet bij in de buurt komen:

Hoe gebruik je de etherische olie? 

Daar zijn verschillende methodes voor: 

  • Wil je graag een grotere ruimte insectenvrij houden? Dan is het verstandig om de olie met een diffuser door de ruimte te verspreiden. De oliedruppels verdampen door de hele ruimte, waardoor insecten op afstand blijven. Vul het reservoir met water en voeg een aantal druppels etherische olie toe. Tip: Gebruik de Gloria Diffuser van Van Toen Remedies.
  • Ga je wandelen en wil je een muggen- of tekenbeet voorkomen? Breng dan de etherische olie aan op je kleding of je huid. Dit doe je door de etherische olie met een neutrale draagolie te vermengen. Vervolgens breng je dit mengsel aan op je polsen, hals en benen.
  • Wil je een spray maken zodat je overal kunt sprayen waar je wilt? Dan is het enige wat je nodig hebt: een schone sprayflacon, water en etherische olie (passend bij het soort insect). Breng 100 ml water aan de kook en laat dit vervolgens goed afkoelen. Giet het water in de flacon en voeg daar etherische olie aan toe. Gebruik 1 olie of creëer je eigen mix door verschillende oliën met elkaar te mengen (zie het lijstje hierboven). Schud de flacon goed en de spray is klaar voor gebruik.

Ben je gestoken? Dan geldt voor alle insectenbeten dat je de gestoken huid kunt behandelen met tea tree olie. Deze olie heeft een ontstekingsremmende en ontsmettende werking. Op deze manier voorkom je dat een onschuldige insectenbeet gaat ontsteken. Tegelijkertijd helpt de olie met het kalmeren van de huid.

Let er wel op dat je de etherische olie op een veilige manier gebruikt. Het is namelijk schadelijk om etherische oliën onverdund op je huid aan te brengen! Zorg er dus altijd voor dat je de olie vermengt met een neutrale draagolie. Hierbij kan je denken aan castorolie, maar ook aan druivenpitolie, amandelolie of jojobaolie. Test bovendien eerst hoe je lichaam reageert op de olie, zodat je zeker weet dat je jouw insectenbeten veilig kunt behandelen.

Muggenolie recept

Om het iets makkelijker te maken heb ik ook een receptje voor jullie gemaakt om muggenolie mee te maken. Deze is bedoeld voor de huid (als bescherming en als behandeling).

Wat heb je nodig?

Meng alles goed door elkaar en smeren maar!

Let op: Test met een klein beetje van de olie hoe jouw huid hierop reageert. Wil je iets meer of minder olie maken? Dan kun je het recept verdubbelen of halveren.

Bespaar je liever tijd en moeite? Dan hebben wij in de shop deze Natuurlijke Insectenspray van Incia:

  • Natuurlijk middel tegen insectenbeten, tekenbeten en muggen
  • Bevat geen DEET
  • Biedt langdurige bescherming
  • Geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen
  • Met micro-ingekapselde citroen-eucalyptusolie
  • Dierproefvrij

Meer tips tegen insecten? Deel het in de comments! Uiteraard diervriendelijk en natuurlijk.

Leave a comment

Name .
.
Message .

Please note, comments must be approved before they are published