Gratis verzending bij bestellingen boven de €50 - Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Waarom losse thee beter is voor jou én onze planeet

Thee: we drinken het graag! Na water is thee zelfs de meest gedronken drank; zo’n drie koppen per dag. Als het buiten guur is, als de zon aan de hemel staat, vlak voor het slapen gaan of een moment voor jezelf in de ochtend. Maar wist je dat de meeste theezakjes helemaal niet zo goed zijn voor jou én het milieu?

In deze blog leggen we jou uit waarom jij véél beter kan kiezen voor losse plasticvrije thee.

Foto: MIISHA

 

Plastic, not so fantastic… Terwijl jouw theezakje lekker bungelt in het net gekookte water in je favoriete mok, dwarrelen er ook allemaal kleine stukjes microplastic je glas in. Ja dat lees je goed: de meeste theezakjes uit de supermarkt bevatten microscopisch kleine plastic deeltjes. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat soms wel 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard nanoplastics zijn! Dat zie je natuurlijk niet met het blote oog maar toch komen deze deeltjes ons lichaam binnen via onze thee. Niet zo fijn dus. 

Los van de kleine plastic deeltjes die je opdrinkt, zit  er ook plastic verwerkt in de theezakjes. De meeste theezakjes uit de supermarkt zijn maar 70-80% biologisch afbreekbaar. Zo kan er plastic zitten in de zakjes zelf, de lijm die gebruikt wordt om de zakjes te maken of de touwtjes waar de labeltjes aan hangen. Om deze reden mogen gewone theezakjes niet bij het GFT afval weggegooid worden maar moeten ze bij het restafval. Helaas kunnen de zakjes daardoor niet gerecycled worden. Naast de plastic die in de theezakjes zelf verwerkt zit, zitten theezakjes vaak ook verpakt in een extra plasticje en doosje. Ook dit heeft een enorme impact op het vervoer en daarmee ook weer op het milieu!

Foto: MIISHA

 

Kunnen we nu dan helemaal geen thee meer drinken? Wees gerust: het kan ook anders! En zoals veel zero waste alternatieven is dit ook weer een hele simpele maar doeltreffende manier: Losse thee!

Losse thee wordt met de hand geplukt en bevat daardoor alleen maar de goede blaadjes van de theeplant. Ook hoeft losse thee niet meer verwerkt te worden in de fabriek tot de poeder die normaalgesproken in de zakjes zit. Twee vliegen in één klap dus: Zo hou je veel meer smaak over én ben je vrij van alle microplastics. Ook kun je, door de meer intense smaak, veel vaker je losse thee gebruiken om een kopje thee te maken; 3 tot 5 keer zelfs. 

Onze losse thee komt in papieren zakjes die makkelijk gerecycled kunnen worden. Bewaar de thee in afgesloten blikken of potten om de smaak zo goed mogelijk te bewaren (zero waste tip: hergebruik oude glazen jampotten om je thee in te bewaren). De thee kan na gebruik bij het GFT of compost weggegooid worden. 

Foto: MIISHA

 

Je zet een heerlijke verse kop thee door een schepje losse thee in een thee-ei of herbruikbaar theezakje te doen. Dit thee-ei of zakje laat je in de thee zakken zoals gebruikelijk! Het thee-ei kan tussendoor afgewassen worden en de theezakjes kunnen in de wasmachine. Beide enorm duurzame opties dus!

Extra tip: Vermeng gebruikte theeblaadjes met potgrond om zo je plantjes een extra boost te geven. 

Nieuwsgierig geworden? In onze webshop vind je van alles voor jouw duurzame kopje thee. En zo wordt dat ontspanningsmoment nóg meer ontspannen! We hebben speciaal voor de gelegenheid een thee (gift) box samengesteld waarin je twee thee smaken naar keuze kan toevoegen plus een thee-ei of herbruikbare theezakjes. Liever zelf losse producten uitkiezen? Hier vind je onze losse thee, thee-eieren en losse theezakjes.

Enjoy!

 

 

Bronnen: 

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.9b02540

https://www.bedrock.nl/verborgen-plastic

Laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd