Gratis verzending bij bestellingen boven de €50 - Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Haren wassen met natuurlijke haarzeep

Natuurlijke haarzeep, ofwel shampoo bars, zijn enorm populair op het moment. En ik begrijp héél goed waarom. Er zitten enorm veel voordelen aan - voor jezelf én voor het milieu. Toch lopen veel mensen tegen wat struggles aan bij het gebruik van natuurlijke shampoo bars, vooral in de begin periode.

In deze blog hoop ik jou over je laatste twijfels heen te helpen en je laatste vragen te beantwoorden, zodat jij ook helemaal blij kan zijn met je overstap naar natuurlijke haarzeep!

Foto: MIISHA

 

Voordelen van natuurlijke haarzeep

Laten we met de deur in huis vallen: er zitten héél veel voordelen aan het gebruik van natuurlijke haarzeep. 

  • Plasticvrije verpakking

Al onze haarzeep komt in een (minimale) papieren of kartonnen verpakking die makkelijk gerecycled kan worden. En dat scheelt behoorlijk wat plastic verspilling dus. Eén shampoo kan wel meegaan tot drie flessen vloeibare shampoo.

  • Geen chemische middelen de oceaan in

Chemische shampoo bevat vaak schadelijke stoffen zoals SLS, siliconen, parabenen en microbeads (kleine plastic deeltjes). Deze stoffen spoel je na het haren wassen zo door je doucheputje het riool - en daarna de oceaan - in. Natuurlijke shampoo bars bevatten slechts natuurlijke ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn.

  • Gezond voor je haar en hoofdhuid 

Naast dat stoffen als SLS (Sodium Lauryl Sulfaat), siliconen, parabenen en microbeads (kleine plastic deeltjes) slecht zijn voor het milieu, zijn deze stoffen ook slecht voor je haar en hoofdhuid. Ze reinigen je haar té grondig, irriteren je hoofdhuid of brengen kunstmatige laagjes aan op je haar.


Foto: Zeeplokaal

  • Geen gebruik van palmolie

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord over het omstreden ingrediënt palmolie. Een goedkope olie dat vervaardigd wordt door de boskap in tropisch regenwoud wat op gigantische schaal uitgevoerd wordt. Onze shampoo bars zijn palm olie vrij.

  • Makkelijk mee te nemen op reis

Een shampoo bar neemt bijna geen ruimte in en mag ook altijd meegenomen worden in het vliegtuig aangezien het geen vloeistof is! 

  • Minder snel vet haar

Een bijkomend voordeel is dat je haar minder vaak gewassen hoeft te worden als het eenmaal gewend is aan natuurlijke shampoo. Je zal merken dat je de was frequentie met de tijd langzaam kan afbouwen, zonder af te doen aan de schoon-heid van je haar.


“Afkickperiode”

Wanneer je overstapt van een chemische shampoo naar een volledig natuurlijke shampoo, zal je even door een korte “afkickperiode” moeten. Je haar is gewend geraakt aan stoffen als SLS en siliconen en zal er even aan moeten wennen deze niet meer binnen te krijgen. SLS droogt je hoofdhuid sneller uit waardoor je hoofdhuid er aan gewend is geraakt om meer talg te produceren. Wanneer je stopt met chemische shampoo zal je haar daardoor een paar weken vet aanvoelen. Wees gerust, dit trekt vanzelf weer bij wanneer je haar en hoofdhuid zich hebben aangepast aan de natuurlijke shampoo. We raden aan om een shampoo bar één tot twee maanden te proberen om je haar goed te tijd te geven om te wennen.  


Foto: HelemaalShea


Haarzeep gebruiken

Het gebruik van een blok haarzeep is even wennen maar valt echt enorm mee als je het eenmaal onder de knie hebt. Vooral met de volgende tips ben jij zo gewend aan het gebruik van een natuurlijke haarzeep.

Zo gebruik je haarzeep:

  1. Maak je haar heel goed nat onder de douche voordat je de zeep aanbrengt.

  2. Neem het blok haarzeep in je hand en wrijf hem goed over je haren zodat er schuim vrijkomt (hoe natter je haar, hoe meer schuim er ontstaat).

  3. Masseer de shampoo goed in in je haar en hoofdhuid.

  4. Spoel de shampoo goed uit met (het liefst lauw of koud) water.

Blijft je haar vet aanvoelen na het wassen? Natuurlijke haarzeep spoelt niet zo makkelijk uit je haar als chemische shampoo, waardoor er zeepresten achter kunnen blijven. Dit kan voor vet haar zorgen. Probeer eens de volgende dingen:

  • Let er op dat je niet te veel shampoo gebruikt maar gebruik net genoeg om je hele haar met schuim te bedekken.

  • Doe extra je best om alle zeepresten uit je haar te spoelen. Zelfs als het voelt alsof alle shampoo uit je haar is, spoel je nog wat beter uit.

  • Spoel je haar na met appelazijn, dit kan helpen de laatste restjes zeep uit je haar te krijgen. 

  • Wissel je natuurlijke shampoo bar niet af met een chemische shampoo, houd vol!

  • Probeer eens een shampoo voor normaal tot vet haar.

 

Foto: Werfzeep

    Natuurlijke conditioner of appelazijn

    Omdat natuurlijke haarzeep geen chemisch siliconen laagje op je haar achterlaat, waardoor je haar zo glad aanvoelt, kan je haar een stug aanvoelen na het wassen. Dit is heel normaal. Om dit te verhelpen kan ik je zeker een natuurlijke conditioner bar aanraden. Deze bars werken eigenlijk precies zoals een vloeibaar chemische conditioner, ze geven extra verzorging aan je haar en zorgen voor een heerlijk glad resultaat, en je haar zal weer makkelijk doorkambaar zijn.

    Liever geen conditioner bar gebruiken? Probeer je haar eens na te spoelen met (biologische) appelazijn. Appelazijn werkt eigenlijk net als natuurlijke conditioner. Appelazijn in je haar klinkt niet heel aantrekkelijk en heel eerlijk, ruikt ook niet heel lekker op het moment van aanbrengen, maar deze geur is helemaal weg als je haar opdroogt. 

    Voeg 25 ml appelazijn toe aan een glas met 200 ml water (met deze hoeveelheden kan je zelf een beetje uitproberen). Breng dit mengsel aan op je haar ná het wassen met een haarzeep, laat het een paar minuten intrekken en spoel daarna goed uit.


    Foto: Werfzeep


    Vind jouw haarzeep

    Bij natuurlijke haarzeep is het nog belangrijker dan bij chemische shampoo om een goede match voor jouw haar te vinden. Alle verschillende shampoo bars bevatten andere ingrediënten die specifiek passen bij een bepaald type haar en hoofdhuid. Heb je een haarzeep een tijdje (> 2 maanden) uitgeprobeerd en blijf je niet tevreden met het resultaat? Probeer eens een andere haarzeep! Dit kan een wereld van verschil maken. Je kan deze shampoo bar perfect nog als body bar of handzeep gebruiken.

    Benieuwd welke haarzeep goed bij jouw haar zou kunnen passen? Je leest het hier.

    Droog haar:

    Normaal haar:

    Vet haar: 

    Kan jij niet wennen aan natuurlijke haarzeep?

    Blijf je ontevreden met het resultaat van de shampoo bars die je tot nu toe hebt geprobeerd? Ga dan voor een shampoo bar zónder zeep! Mogelijk komt dit namelijk door de pH-waarde en de zeep die gebruikt wordt gebruikt in de meeste shampoo bars. Zeepvrije shampoo bars hebben een pH-waarde die dichter staat bij de natuurlijke pH-waarde van je hoofdhuid en is daardoor ideaal voor gehydrateerd en gezond haar. Dit geeft direct een schoon en fris resultaat! Ook is de "afkickperiode" niet nodig.

    Zeepvrije shampoo's:


    Foto: Botma & van Bennekom


    Is een shampoo bar toch niets voor jou? Kijk dan eens naar onze natuurlijke vloeibare shampoo’s.

    Extra tip: Bewaar je shampoo bar op een droge goed geventileerde plek zodat de bar zo lang mogelijk mee gaat. Gebruik een zeepbakje of onderlegger waar vocht uit kan lekken en zorg dat de zeep niet continu in een natte omgeving ligt.

    Stuur ons gerust een mail op info@miisha.nl als je gepersonaliseerd advies wil hebben over een shampoo bar voor jouw haar. We helpen je graag verder!

    Vragen over het gebruik van haarzeep of jouw ervaring met haarzeep delen? Plaats een comment hieronder!

      1 reactie

      • Ik zou ook graag wat nieuwe natuurlijke haarproducten willen uitproberen. Mijn vriendinnen hebben mij goede verhalen verteld over haarzeep. Mijn haar is droog en pluizig en ik hoop dat deze producten mijn haar wat zachter kunnen maken. Ik beb benieuwd hoe lang een blok zeep meegaat! https://bodywellnessbeauty.eu/nl/shop/haar/

        Marie de Jonge

      Laat een reactie achter

      Naam .
      .
      Bericht .

      Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd